האם יש להרחיק בשתילת מיני ירקות עלים באדנית

השאלה: יש לי 3אדניות על גדר המרפסת של דירתי. גודל האדנית 80X25 ס"מ. האם אני רשאי לזרוע או לשתול פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, סלרי, באותה אדנית או שזה כלאיים. אם אני קוטף 2-3 עלים מאחד הירקות הנ"ל אני חייב להפריש מעשרות. בכבוד רב מנחם ביאלה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ט ניסן תש"פ 13:13

שלום ומועדים לשמחה

1. איסור כלאים הוא בין בזריעה בקרקע ובין בעציץ, אלא שבעציץ לא נקוב איסורו מדרבנן .

2. המינים שציינת כולם מיני ירקות שיש להרחיק בינהם

3. ניתן לשתול באדנית זו מספר מינים בתנאי שיהיה המרחק בין כל מין שציינת טפח וחצי דהיינו כ13 ס"מ בין נקודת שתילת מין אחד ובין נקודת השתילה של המין השני .

4. לגבי הפרשת תרו"מ מיני תבלינים שמיועדים לטעם יש להפריש תרו"מ בלא ברכה , כמו כן אם האדנית נמצאת בתוך מקום מקורה הרי אפילו מיני מאכל יש להפריש בלא ברכה (נ"מ לכוסברא שיש עדות שאוכלים אותו בתור סלט ונחשב מיני מאכל אך אם גדל במקום מקורה מ"מ אף שהוא מיני מאכל אין לברך על הפרשת תרו"מ ממנו).

5. גם שקוטפים עלים מעטים הרי הם טבל ויש להפריש תרו"מ תחליה , והואיל הדבר קשה לישום ניתן לומר נוסח הפרשה מראש עם כל תנאיו כדלהל"ן בקישור הבא נוסח הפרשה מראש

 בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי