האם מותר לגדל חלקי עץ מורכב לאחר שנתקתי אותם ממקום חיבורם

השאלה:

שלום וברכה. ברשותי בחצר עץ המורכב משני עצים, עץ לימון ועץ תפוז ככל הנראה חושחש. שאלתי היא האם על ידי גדיעה של אחד מהם מנקודת החיבור שבין שני העצים תגרום שהעצים לא יהיו מוגדרים הלכתית כלאים? אני מעוניין לקיים את עץ הלימון וליגדוע את החושחש. תודה רבה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ב ניסן תש"פ 9:09

שלום

 אם אתה יודע היכן נקודת החיבור ואתה יכול לנתקם כך שכל חלק יהיה כולו ממין אחד , אתה יכול להשתמש בו בנפרד.

איסור כלאי אילן הוא בקיומם וגידולם שהם מחוברים שחלק אחד משפיע על חברו, אך לאחר שנתקת את החיבור כל ענף חוזר למעמדו הקודם ואין לו יותר השפעה מהחלק השני (בהגדרה ההלכתית יש כאן הרכבה שכונית ולא הרכבה מיזגית)ולכן ניתן לגדלו ביחידות .

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי