האם מותר להרכיב על כנה של חושחש גם קלמנטינה וגם תפוז יחד. על ידי יהודי.

השאלה:

האם מותר להרכיב על כנה של חושחש גם קלמנטינה וגם תפוז יחד. על ידי יהודי. (ממה שהבנתי אפשר או זה או זה, אבל במידה ואני רוצה עץ עם שתי סוגי הפרי)

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ז אייר תש"פ 10:47

שלום

אין לטעת או לגדל עץ רב מיני גם במינים שונים של פירות הדר . שאף שהתירו להרכיב מיני הדר באופנים שונים משום שנחשבים ספק מינו (ע"י גוי ) הינו רק שהכנה אינה מוציאה פירות ובפועל נראים רק מין אחד של פירות. אך הרכבת רוכבים של שני מיני הדר אסור, משום שיש בכך מראית עין גדולה של הרכבה, ובמיוחד לסברת הגר"ש ישראלי זצ"ל  (ספר ארץ חמדה הלכות כלאים עמ' קלא-קלב) שהביא סברא שאיסור הרכבה  מן התורה הוא כאשר שני הענפים מוציאים פירות שונים כדוגמת עץ רב מיני.

 ראה הרחבה בנושא במאמרו של הרב יואל פרידמן 'נטיעת עץ פרי רב-מיני' בקישור הבא:

 נטיעת עץ רב מיני

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי