הרחקות כלאים בגינה

השאלה:

שלומות. בביה"ס יהל"ם מעלות זרעו תלמידי כיתה משלבת לקראת סוף שנה"ל מיני ירקות שונים [ עגבניות, פלפל, מלפפונים, קשואים, חמניות ותירס בשני ערוגות מוגבהות 40 ס"מ מעל פני הקרקע. בין שני הערוגות משני הצדדים רווח של כמטר + , המינים השונים רחוקים [ בד"כ ] במרחקים של סביב 50 ס"מ אחד מהשני. במהלך הקיץ הטפטפת עבדה, והירקות צמחו והשתרגו לכל הכיוונים. הקשוא והמלפפון התפשטו מערוגה אחת לשניה. ובתוך הערוגות לכל הכיוונים. ונראה הכל כערבוביה. בנוסף, עגבניות נבטו במספר מקומות שגם משווה מראה של ערבוביה. מה הדין עכשיו של הירקות שיש כרגע לקטיף? בברכה , חגי לב - רב ביה"ס.

התשובה

הרב דוד אייגנר | י' אלול תש"פ 9:42

ב"ה

שלום וברכה

לרב חגי שלום

לאחר שמרחיקים את ההרחקה הראויה, לא חוששים לעירוב הענפים, ולכן גם אם העלים והענפים הסתבכו לאחר מכן, אין בכך איסור כלאים, כמובא ברמב"ם כלאים ג, יד והפרי בוודאי שמותר בהנאה.

יש לוודא שהעגבניות שנבטו הינן במרחק המתאים בין מינים אחרים (טפח וחצי= 13 ס"מ), כהרחקת ירקות, ומדובר בשטח קטן שנידון כירק יחידי.

אם העגבניות במרחק קטן יותר יש לעקרן, הפרי בכל מקרה מותר בהנאה.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר