הרכבות אתרוג ולימון

השאלה:

תודה רבה, עוד שאלה, אם אביא לגוי להרכיב את האתרוג על הלימון שיוצא מהחושחש, הוא יהיה כשר לארבעת המינים? שאלה שנייה, איזה מינים אפשר להרכיב על לימון?

התשובה

הרב יואל פרידמן | ו' אדר ב תשע"ו 16:39

שלום,

א. מבחינה הלכתית מותר לתת לגוי להרכיב אתרוג על לימון כשזה האחרון מורכב על חושחש בדיוק כפי שהייתי מתיר להרכיב אתרוג ישירות על חושחש על ידי גוי. אך למעשה בכל מקרה הוא יהיה פסול לארבעת המינים, שכן דיני ארבעת המינים אינם תלויים בהלכות כלאיים ולעניין ארבעת המינים רק האתרוג בלבד כשר ללא תערובת כלשהיא.

ב. על לימון אפשר להרכיב רק לימון בלבד. אמנם הלימון הוא ספק מינו עם שארה דרים ולכן מותר להרכיב עליו את כל שאר ההדרים על ידי גוי, ולטפל ולקיים אחר כך את העץ כרגיל.

יואל פרידמן