הרכבת זנים שונים של קלמנטינה

השאלה: שלום וברכה. ברצוני לדעת האם ניתן להרכיב על עץ הדר סוגים שונים מאותו הזן. למשל האם על עץ קלמנטינות מסוג אור ניתן להוסיף גם את הזן מיכל? במידה ומותר האם ישנה עדיפות לעשות זאת כאשר העץ קטן או כאשר העץ גדול?

התשובה

הרב יואל פרידמן | ל' שבט תשע"ו 9:17

שו"ב,

כיוון שמדובר בזנים שונים של אותו מין כגון זן מיכל וזן אור אין איסור של הרכבה, שכן האיסור הוא רק במה שמוגדר מבחינה הלכתית כמינים שונים. כמובן שצריך לדאוג שהכנה עצמה תהיה מותרת ובמקרה הספציפי הנידון אפשר להרכיב על כנה של חושחש או וולקה.

בברכה,

יואל פרידמן