זריעת מינים שונים של ירקות במשבצות גידול "square foot gardning" (גידול ברגל רבוע)

השאלה:

שלום וברכה! ישנה שיטת גידול ביתית לירקות שנפוצה מאוד בעולם שנקראת "square foot gardning" (גידול ברגל רבוע) בשיטה זו מניחים על אדנית ציר (שבנוי בדרך כלל מעץ או מתכת) שמחלק אותה לחלקים של רגל רבוע (בערך 900 סמ"ר) ושותלים בכל אחד מהריבועים צמח שונה. לשיטה זו מספר יתרונות, כגון, ניצול מקום, השקייה פחותה, ולעיתים גם תוצר גבוה יותר עקב תכונות הדדיות בין צמחים (הרחקת מזיקים). היות ושיטה זו אינה כל כך נפוצה בארץ לא הצלחתי למצוא התייחסות הלכתית אילה מבחינת כלאים. מצד אחד יש הפרדה בין המינים שניכרת לעין בכל עת, אך מצד שני הצמחים קרובים מספיק שכנראה ישנה ינקיה בינהם. אשמח לשמוע את חוות דעתכם. רוב תודות ובשורות טובות! משה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ג' חשון תשפ"א 12:38

שלום

ישנה סוגיה קרובה לשיטת גידול כזו כבר במשנה  מסכת שבת פרק ט משנה ב
'מנין לערוגה שהיא ששה על ששה טפחים שזורעין בתוכה חמשה זרעונין ארבעה בארבע רוחות הערוגה ואחד באמצע שנאמר (ישעיה סא) כי כארץ תוציא צמחה וכגנה זרועיה תצמיח זרעה לא נאמר אלא זרועיה' וסוגיה שלמה בגמ' שבת פד ע"א ע"ב.

הלכה למעשה שזורעים מיני ירקות מועטים יש להרחיק טפח וחצי בין מין למין החלוקה למשבצות אינה מהווה מחיצה או היכר שמועיל הלכתית. ולכן יש להרחיק בין המינים טפח וחצי.

(כמו כן יש מגבלה שבערוגה של ששה טפחים על ששה טפחים אפילו שיש הרחקה טפח וחצי בין המינים אין לזרוע יותר מחמישה מינים, אך במקרה שלנו כל משבצת היא כשלושים ס"מ רבועים לא נכנסים למגבלה זו)

אם ברצונך לזרוע משבצת שלמה  אזי תרחיק הין המשבצות משבצת אחת לא זרועה כהרחקה מכל כיוון של המשבצת הזרוע וכך לא נכנסת לשאלות של זריעה בלא הרחקה בכלאיים.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי