חבית מחוררת

השאלה: שלום! רציתי לשאול - האם ניתן לגדל ירקות בגידול בחבית מחוררת מהצדדים שלה ובכל חור טומנים שתיל עם ירק כלשהו? איך ניתן לעשות את זה בכפוף לאיסור כילאיים? מצרף כאן קישור אם דוגמא לחבית עליה אני מדבר..:) http://www.bayadaim.org.il/wp-content/uploads/2014/04/2013-05-31-11.33.32.jpg תודה רבה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ה ניסן תשע"ו 0:24
בס"ד

שלום וברכת ד'

אם יש בין נקב ונקב מרחק של 15 ס"מ מכל צד, נראה שאין בזה כלאים. כיוון שכל גידול הוא בנקב בפני עצמו, וכמו כן יש מרחק של 15ס"מ בין נקב לנקב. ומכיוון שמראית עין אין כאן הרי זה מותר, ואפילו שבערוגה של ששה על ששה טפחים לא התירו אלא חמישה מינים (עיין רמב"ם פ"ד ה"ט) שם אין מקום גידול מוגדר אלא הכל נראה שדה אחת, אבל במקום שיש סימון כבר התיר הרמב"ם (פ"ד הט"ו) תשע מינים (עיגולים וריבועים),  ועיין שם שהרמב"ם הביא דרך לנצל את כל השטח כשניכר, והראב"ד התיר 25 מינים בערוגה. א"כ בנידון דידן שרואים את הנקבים  ואין אפשרות התפשטות א"כ ניכר שאין כאן ערבוביא, נראה שהכל מותר ובלבד שיהיו רק ירקות ולא תבואה וזרעים.