חקלאות ברת קיימא

השאלה: שלום רב וברכת ה' זה זמן אני מתעניין בתורת החקלאות בת הקיימא - פרמקלצ'ר, ובאופן ספציפי בנושא יערות המאכל. מן הסתם כבודו מכיר את השיטה, אך למקרה שלא, אפרט כי מדובר בתורת תכנון של שטחי חקלאות, שלפיה יש לחקות את האופן שבו בנויים יערות - שכבות שכבות של צמחייה מסוגים שונים, המתמצות בעיקר ב- שכבת החופה (עצים גבוהים ורחבי נוף), שכבת העצים הנמוכים, שכבת השיחים, שכבת העשבים, שכבת צמחי השורש (כמו גזר), ושכבת המטפסים (כגון גפן ופסיפלורה). אחד מהמאפיינים של שיטה זו, בניגוד לחקלאות המסורתית, הוא המגוון. השיטה דוגלת בעקרון לפיו יש לגדל הרבה גידולים שונים ביחד (למשל צמחי תבלין, עשבוניים, קטניות וצמחי שורש, וכל זה באופן המשתלב בתוך השכבות הגבוהות יותר של העצים והשיחים), וזאת מתוך רצון לחקות את האקו-סיסטם של היער, בה לכל מין ממיני הצמחים ישנו תפקיד במערכת ובמחזורי החיים שלה. הרעיון הזה התנגש לי עם איסור כלאיים. לכאורה הרוצה לפתח יער מאכל אינו יכול לעשות זאת היות והוא אינו יכול לזרוע ולגדל צמחים שונים בסמוך זה לזה. אם נוסיף את עניין המטפסים, הרי שהגפנים גם יכולים לאסור את הגידולים הסמוכים להם. האם בכל זאת ישנו אופן שבו ניתן לפתח ולגדל יערות מאכל לאור העקרונות הנ"ל ובאופן המותר?

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | א' חשון תשפ"א 8:38

שלום וברכה

ישנן שיטות שונות ואסכולות שונות בחקלאות ברת קיימא.

בכל מקרה יש להקפיד, כמובן, על שמירת ההלכה ובפרט בנושא הכלאים.

תורתנו היא תורת החיים. האסכולות הרבות והמשתנות לפי הזמנים המשתנים, אינן קודמות , חלילה, לתורה.

לא קשה למצוא דרכים לגידול צמחים בשיטות ברות קיימא תוך קיום ההלכה כלשונה.

אם תהיינה לך שאלות קונקרטיות, אשמח לענות.

בהצלחה

ד"ר מוטי שומרון