כלאי הכרם

השאלה:

שלום, 1. הבנתי מהשו"ת באתר שמותר לשתול/לזרוע צמוד לגפן (אפילו בתוך 6 טפחים) צמחים שנחשבים כאילן ולא כירק. האם צמח הלימונית נחשב כאילן? (הוא רב שנתי אבל אין לו "גזע" כמו שיש ללואיזה למשל) 2. בכלאי זרעים הדין הוא שאם בשעת הזריעה הרחיק כמה שצריך ולאחר זמן התפשטו הצמחים - אין כאן כלאיים. השאלה שלי מה הדין אם הרחיק ירק מגפן כמה שצריך ולאחר זמן התפשט הירק/הגפן וסיכך אחד על השני. האם גם כאן נגיד שבגלל שבזמן זריעת הירק היה המצב תקין אז אין כאן כלאיים? תודה.

התשובה

הרב דוד אייגנר | ח' תשרי תשע"ט 11:52

ב"ה

שלום וברכה

א. איסור כלאי הכרם אכן כולל רק צמחים חד שנתיים ולא אילנות, ומותר לטעת עצים בסמוך לגפן ללא הרחקה (ויש שמרחיקים ג טפחים, כדעת הש"ך ביורה דעה סימן רצד).

הלימונית עם זאת מוגדר כ"צמח ביניים" דהיינו, שמחד הוא רב שנתי, אך מאידך אין לו גזע ממשי, ולכן הלכתית הוא נחשב כירק, ולכן אסור לזרוע אותו בסמוך לגפן. לעומת רוזמרים לצורך הענין שהוא עץ ממשי ואין צורך להרחיקו מהגפן.

ב. בכלאי הכרם חל איסור גם על הסיכוך, דהיינו שהגפן מסככת על גבי הזרעים, איסור זה חל גם על הנוף של הזרעים ולא רק על העיקר, ולכן אם נעשתה בתחילה הרחקה ראויה, ולאחר מכן הצמחים או הגפנים התפשטו יש להרחיק את הגפן שלא תסכך, או לחלופין להרחיק את הזרעים ראה רמב"ם כלאים ו יא- יג.

בברכת גמר חתימה טובה

דוד