כלאי הכרם

השאלה: לפי המאמר שפורם באתר יש חובה לעקור שיבולת שועל שצמחו בכרם מאליהן, אבל אין חובה לעקור תורמוס שגדל בכרם. שאלתי היא האם חובה לעקור את השיבולת גם ממרחק של 4 אמות מסביב לכרם, כמו כל דיני כלאי הכרם, או שיש כאן מקום להקל כי זה טורח רב? אני מדבר על מקרה שבו השיבולת שועל נמצא מחוץ לשטח הכרם שלי אבל עדיין בקרבתו. וכן האם מותר לשתול לכתחילא תורמות הרים בקרבת הכרם כדי להנות מיופיו ולא כדי לאוכלו? תודה

התשובה

הרב דוד אייגנר | י"ב סיון תשע"ז 22:00

ב"ה

שלום וברכה

לענין כלאי הכרם יש לנקות גם את השטח הסמוך לכרם, דהיינו ארבע האמות הסמוכות לכרם, בשלב זה של השנה (סיוון תשע"ז) גם כיסוח פשוט עם מכסחת או חרמש יועילו על מנת לבטל את האיסור, השיבולת לא תצמח שוב בשלב זה, ואין חובה לשרש את הצמחיה, אגב לכן ריסוס לא יועיל כעת שהרי הצמחים יבשים והריסוס לא יהיה אפקטיבי.

לענין תורמוס ההרים מכיוון שזה צמח שלא מקיימים אותו מותר לזרעו בכרם.

יש לציין שאם יתברר שהמציאות השתנתה, דהיינו שזהו צמח שרבים מקיימים אותו אזי יאסר לזרעו בכרם.

בברכת התורה והארץ

דוד