כלאי זרעים בערוגות בית הספר

השאלה:

שלום לכבוד הרב
בגינת בית הספר יצרו כ-8 שורות ערוגות מוגבהות באורך 3 מטר כל ערוגה, המטרה לזרוע כל ערוגה מין אחר.
1. מה המרחק שצריך להיות בין ערוגה לערוגה? האם השקע שנוצר ביניהם מועיל?
2. בערוגה אחת זרעו בחציה חיטה ובחציה סלק בהפסקה של 15 ס"מ ביניהם, האם די בכך?
3. מה מרחק בין חומוס ושעועית?
תודה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

א. הגדרה הלכתית של הגידול הוא מישר או יחידי, ובין מישר למישר בירק צריך 15 ס"מ.
ב. מכיוון שיש שם חיטה צריך הרחקה של 60 ס"מ.
ג. נחלקו בשאלה זו האחרונים האם דין הקטניות כתבואה או כירק. לדעות שקטניות הם כירק א"כ המרחק צריך להיות 15ס"מ. אבל לדעות שקטניות המרחק הוא בית רובע (6.12*6.12), מכיוון שזה ספק נראה שאפשר לעשות 60 ס"מ הרחק, והשאר זהו דרבנן ואפשר להקל.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי