כלאי כרם בגת

השאלה: שלום לכבוד הרב, במסכת כלאים פרק ה' משנה ג-ד. נאמר כי גת בכרם שעומקה 10 ורחבה 4 אסורה לפי חכמים ובמשנה שאחרי (ד) אם בגת ישנה גפן יחידית נותנים לה כדי עבודתה וזורעים. 1. לא ברור האם הגת בכרם? ואם כן מה השוני בין המשנה הקודמת שאסור לפי חכמים? 2. אם הגת לא בכרם וישנה גפן יחידית אז מה החידוש פה? תודה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ג שבט תשע"ח 0:42

בס"ד

שלום וברכת ד'

משנה ד' היא לא בכרם, אלא השאלה בגת שהיא עמוקה עשרה ורחבה ארבעה ויש בה גפן האם מותר לזרוע לאחר כדי עבודת הכרם, ואין הלכה כר' יוסי. לכן למרות שיש כאן גפן יחידית אבל כיוון שהיא מוקפת מחיצות  (עומק י' טפחים) מכל הצדדים וא"כ יש כאן איסור כלאים אפילו לאחר ששה טפחים של כדי עבודתה  (כעין חבוש). כך דעת הרמב"ם פ"ז הכ"ד. לעומת זאת משנה ג' דנה על היחס בין הכרם ומקום הגת, והאם מותר לזרוע בגת זרעים בין הגפנים.

עלה והצלח בלמודך