כלאי כרם עם שעועית

השאלה:

יש לנו בחצר נטיעות גפן הנטועות בשורה עלגבול החצר לאורך גדר של רשת מעויינים עליה בעיקר נסמכת הגפן ומצדה השני קיר אנכי היורד לרחוב שמתחת לחצר. יום אחד החליטו הילדים לשתול שעועית שהנביטו בגן בצידה הפנימי של החצר. מדדתי את השתיל והוא נמצא 80 ס"מ מעיקר הגפן הקרוב.
א. האם לשורה זו יש דין גפן יחידית ואז אין בעיה?
ב. האם בשל הגדר זה דין עריס ויש לעקור את השעועית שרחוקה פחות מד’ אמות?
ג. מה דין קטניות כשעועית בכרם, האם זה כשאר ירקות ואיסור ד"ת או שדינם שונה והאיסור מדבריהם?
תודה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד

שלום וברכת ד'

1. דיני עריס מזקיקים שיהיו חמישה גפנים, אבל בגפן אחת אין דיני עריס, אלא ככל גפן יחידית שאם אין הגפן סוככת על השעועית, והקטנית רחוקה ששה טפחים אין בהם כלאים, אבל אם הגפן סוככת על השעועית אין להתיר.
2. אין משמעות לשאלות הנוספות על פי הנאמר בסעיף 1.

חג כשר ושמח