כלאי כרם עם תורמוס

השאלה: שלום, בשנה שעברה אספתי זרעים של תורמוס לבן משדה בר ופיזרתי בגינה כך שכיום יש כמה תורמוסים פורחים ותחילת התפתחות תרמילים. בשבועות האחרונים גם הגפן החלה ללבלבל והענפים מתחילים להתפשט מעל לתורמוסים (הגזע רחוק הרבה מעבר לשישה טפחים מהתורמוסים). האם יש דין כלאיים בין התורמוסים לגפן? (יש אנשים שאוכלים תורמוסים גם כיום, אבל לא יודע אם זה המין הזה, ואם זה משנה בכלל...). אם יש דין כלאיים, האם הגובה של הגפן מעל התורמוסים הוא פונקציה להיתר או איסור? שאלה נוספת, מצאתי לאחרונה גם זרעי תורמוס בר צהוב, האם מותר לזרוע אותו בצמוד ללבן (מבחינת כלאי זרעים)? תודה רבה!

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | כ"ה ניסן תש"פ 12:04

שלום וברכה

יש בעיה של גידול תורמוס מתחת לגפן. עליך לעקור את צמחי התורמוס הנמצאים מתחת לגפן לפני חנטת הענבים.

אין כלאים בין תורמוס לבן לצהוב.

בברכה

מוטי שומרון