כלאיים בגינת ירק

השאלה:

שלום רב. שתלתי גינת ירקות, עם הפרדה של לפחות 30 ס"מ בין מין למין. לאחר כמה שבועות- מכיוון שכל הערוגה מושקית התחילה לצמוח הרבה עשביה סביב לשתילות וכאשר הכל גדל עוד קצת- נראה כי היה מעבר של זרעים, וישנם ירקות שגדלים אחד ליד השני ללא מרחק של 30 ס"מ. (לדוג’- בין שתי שתילים של חציל גדל שתיל שכבר התחיל להוציא פרחים, אני לא יודעת של מה, אבל זה לא חציל, אולי מלפפון).
שאלתי היא: 1. מה המרחק המינימלי בו אני יכולה להשאיר את השתילים.
2. אם אני צריכה לעקור את השתיל- באיזה שלב אני צריכה לעשות את זה? יש שלב שלא ברור לי מספיק מה גדל, האם אני יכולה לחכות עד שאראה בודאות מה גדל, או שעלי לעקור ברגע שאני רואה את זה.
3. האם מותר לי להעביר את השתיל למקום אחר? יצוין שעמלתי רבות על הערוגות, ויש לי צער גדול מעקירה או אפילו העברה (שבד"כ לא מצליחה) של שתיל שמתחיל להניב פרות

אודה לתשובותיכם.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

1. אם השתילה הייתה בהרחקה ראויה (אני מבין שמדובר בגינה ביתית לא שדות גדולות) של 15 ס"מ, וגדל באמצע עוד מין שהוא כלאים, יש צורך רק למעט, אבל אין כאן איסור.

2. רק כשברור שגדל כלאים יש צורך לעקור. (כדאי לעקור כדי שלא יזיק לגידול - הערה לא הלכתית אלא מתוך ידע).

3. אין צורך להעביר, רק את הצמח שגדל שלא כפי שתכננת יש לעקור.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי