כלאיים בפטל תות שדה ועוד

השאלה: ב"ה ראשון לחודש האחד עשר שנת התש"פ שלום לרב אני מתכוון לשתול אוכמניות ודובדבן ובאותו שטח פטל, תות שדה וכאלו. האם יש עניין של כלאיים ואם כן איזה מרחק להפריד ביניהם. תודה עירא רפפורט 0527966608

התשובה

הרב יואל פרידמן | ב' שבט תש"פ 11:09

נושא ההרחקות רלוונטי בהקשר לכלאי זרעים וכלאי הכרם. כיוון שאין מדובר בגפנים נותר איסור כלאי זרעים.

א. הכלל הבסיסי הראשון בכלאי זרעים הוא שיש להרחיק צמחים ממינים שונים רק אם הם צמחים חד-שנתיים ונחשבים ירק. אך צמחים רב-שנתיים שנחשבים אילן, אין בהם איסור כלאי זרעים.

ג. לכן אין צורך להרחיק דובדבן מאוכמנים בינם לבין עצמם שכן הם נחשבים אילנות כי הם רב-שנתיים. כמו כן אין צורך להרחיק גם בינם לבין צמחים חד-שנתיים כגון פטל או תות שדה. מאידך גיסא יש להרחיק פטל מתות שדה שכן שניהם נחשבים כדין ירק וכן בין מיני ירקות ותבואה אחרים ממינים שונים.

ד. אם מדובר בשטחים קטנים ההרחקה בדרך כלל היא של טפח וחצי, לאמור 12 ס"מ ממקום השתיל עד למקום השתיל השני. בשטחים גדולים יותר ראה ס' הלכות הארץ, מעמ' 171.

בברכה,

יואל פרידמן