כלאיים - הרחקה בצמחים מתפרסים

השאלה:

שלום וברכה.
1. יש לנו גפן שמתפרסת על פרגולה. ליד הפרגולה יש מסלעה ששם נטוע פטל שכאשר יגדל הוא יטפס על המסלעה ויתכן שיתקרב לגפן אך לא ממש יגעו זה בזה, כיוון שזה על המסלעה והגפן על הפרגולה, האם זה בסדר?
2. במרחק כ-3 מטר מהפטל יש פסיפלורה שגם היא מתפשטת על המסלעה, האם צריך להקפיד לגזום כדי לשמור על מרחק בניהם?
3. כמה מרחק צריך שיהיה בין הצמחים עצמם, וכמה מרחק בין הענפים הגדלים?
4. האם מותר לשתול פרחים מטפסים על המסלעה ליד הגפן או הפטל או לשתול פרחים (בוגנוויליה) מלמעלה שישפכו על המסלעה (כדי למנוע טיפוס של ילדים וסכנתם).

תודה רבה על השירות האדיר הזה לציבור,חילכם לאורייתא.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

1. אם הפטל לא יהיה תחת הגפן וענפיו הדבר מותר. אבל אם יתפשטו זה לזה, הפטל והגפן יקדשו ויאסרו.
2. בין הפטל והפסיפלורה אין צורך לחוש, אבל יש להזהר שהפסיפלורה לא תתפשט לכיוון הכרם.
3. בין ירק ופסיפלורא צריך מרחק ג' טפחים זה מזה, ולדאוג שהעלים לא יעלו זה על זה.
4. פרחי נוי בלבד יש להקל, אבל דשא שעומד למאכל בהמה יש שמחמירים ליד הגפן.

צום החמישי לששון ולשמחה
הרב יהודה הלוי עמיחי