כלאים באדנית

השאלה: שלום אני רוצה לשתול באדנית בגודל 80X20 נענע, בזילקום ולימונית. א) מה המרחק שצריך לשמור בניהם והאם יש חשיבות לסדר? (אם אני מבין נכון, עדיף לשים את הבזילקום באמצע מכיוון שהוא מין רב שנתי עם גזע מעוצה). ב) הנענע מתפשטת, האם יש לתלוש את הנענע או שהאיסור הוא רק בזמן הזריעה? אם כן, מאיזה מרחק יש לתלוש, האם המרחק הוא עדין שלושה טפחים או שזה המרחק רק בזמן הזריעה. תודה מראש

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | י"ט אייר תש"פ 9:43

שלום וברכה

מבחינה הלכתית מותר לשתול את הנענע בצד אחד ואת הלימונית בצד השני ובאמצע את הבזיליקום כשיש מרחק של טפח וחצי לפחות בין הנענע ללימונית. אולם מבחינה מעשית בתוך זמן קצר הנענע תצמיח שלוחות מתחת לפני הקרקע ותגרום לכלאים באדנית.

לכן יש לשתול את הנענע באדנית נפרדת.

אפשרות נוספת היא לשים באדנית חוצץ עד לקרקעית האדנית באופן שהנענע לא תוכל בשום אופן להצמיח שלוחות לקרבת הלימונית. איסור כלאים הוא תמידי ולא רק בזמן הזריעה. המדידה היא מצוואר השורש של הצמח.

בברכת התורה והארץ

מוטי שומרון