כנה לעצי אגס ופומלה

השאלה: בס"ד שלום וברכה הרב! שמי אלישיב מקובר, גר באחיה שבגוש שילה. לאחרונה הזמנתי את ספרכם הנפלא הלכות הארץ, ממש משמח אותי לעבור עליו, הוא ערוך בטוב טעם ומסודר כ"כ טוב ובהיר, יישר כח גדול! שמחתי מאוד בפרט בנספחים בסוף הספר בענין הרכבה ובענין צמחי תבלין המותרים לשתילה בכרם. א. בענין הרכבה של אגס, לאחרונה הזדמן אלי ספר גננות ישן ונכתב בו שאת עצי האגס מרכיבים על "אגס סורי". ברשימה שלכם בסוף הספר לא הופיעה האופציה הזו... האם הלכתית יש בעיה בהרכבה זו? ב. לגבי הרכבת עצי פומלה, האם יש כנה שמותר להרכיב עליה פומלה ללא כל חשש? ברשימה שבסוף הספר הבאתם רק כנה אחת המתאימה לפומלה ואיך שכתבתם את הדברים היה נשמע שזה לא ממש לכתחילה... תודה רבה רבה וברוכים תהיו! אלישיב

התשובה

הרב יואל פרידמן | י' אלול תשע"ח 10:02

שלום רב,

האגס הסורי הוא זן של אגס בר, והוא מינו של האגס, אך אין משתמשים בכנה זו בדרך כלל.

לגבי הפומלה והאשכולית אכן בעת שכתבנו את הלכות הארץ לא נמצאה כנה שמותרת לכתחילה מלבד הפורמן שהשתלנים אינם משתמשים בה. לאחרונה ערכנו סיור בחוות גילת ובמקומות נוספים ונמצאו כנות מתאימות. מצ"ב מסמך שמתעדכן מזמן לזמן (בע"ה יתעדכן בקרוב) בהקשר לצירופי הכנות המותרות והאסורות.

בברכת שנה טוב כתיבה וחתימה טובה,

יואל פרידמן