כרם בעציצים

השאלה:

בירושלמי כלאים משמע שאין דין כרם בגפנים ששתולות בעציצים כיוון שאין כרם מתנועע. האם להלכה גפנים בעציצים לא נחשבות ככרם לעניין שיעור ההרחקה? האם במקרה של עריס הדין יהיה שונה, כיוון שאין בו חשיבות לצורה של 2 ו3? האם בכלל גפן בעציץ מתקדשת אם זרעו לידה? לא מצאתי מקורות לשאלות הללו. תודה רבה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ב' סיון תש"פ 22:57

בס"ד

שלום וברכה

הירושלמי דן על כרם שבעציץ שאינו נקוב והחיוב הוא מדרבנן בלבד, והשאלה האם מכיוון שאסור מדרבנן ככרם, האם גם לאחר מכן כשהעביר את הגפנים למקום אחר הם עדיין אסורים, או שמא כיוון שהפכן או העבירן אין  מוגדרים ככרם (עיין רש"ס). והתשובה של הירושלמי היא האם יש כרם מטלטל, דהיינו כיוון שהגפנים היו בעציץ שאינו נקוב ונאסרו אין להתיר אפילו שהפכן.

על כן במקום שהעציץ נקוב לכו"ע הרי זה איסור גמור והוא כקרקע לכל דבר, גם בעציץ  שאינו נקוב נראה שאין להתיר (עיין ברש"ס ד"ה הפכן). כמו כן יש להעיר שאם העציץ אינו נקוב אבל יוצאים ענפי גפן מהעציץ מול הקרקע דינו כמחובר גמור.

בזרוע ליד עציץ נקוב אם הזרעים תחת ענפי הגפן הרי זה כלאים מדאורייתא ואם אין כאן גפן נקובה האיסור מדרבנן ואם יש ענפים שיוצאים מהעציץ שאינו נקוב, ג"כ יש לאסור.

בברכת התור והארץ