מהיכן מודדים שיעור הרחקה בכלאי זרעים והאם מותר לזרוע מתחת לגפן

השאלה: שלום, 1. לגבי כלאי זרעים, הבנתי שיש להרחיק טפח וחצי בין שתיל לשתיל. השאלה שלי האם זה טפח וחצי מהגבעול של כל שתיל, או שצריך שיהיה טפח וחצי אפילו אחרי שהצמח גדל ומוציא ענפים. 2. לגבי גפן. מה הדין בגפן שמסככת על גבי דשא נוי? וכן לגבי סיכוך על גבי צמחי תבלין כגון: לימונית/נענע תודה וחג שמח!

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ב ניסן תשע"ו 9:02

בס"ד

שלום

1.ההרחקה בין שני מינים בכלאי זרעים הינה בין נקודות הזריעה או השתילה, ואם הרחיק בזמן הזריעה או השתילה ואחר כך הצמחים גדלו והעלים התקרבו אין בכך איסור כלל.

וכן הוא ברמב"ם (הלכות כלאים פרק ג הלכה יד) "הרחיק בין שני המינין הרחקה הראויה להן והיה מין זה נוטה על גבי מין זה בין שנטתה תבואה על התבואה או ירק על גבי ירק או ירק על התבואה או תבואה על הירק הכל מותר, שהרי הרחיק כשיעור..."

2. אין לזרוע או לשתול צמחים חד-שנתיים ליד גפן, ובלבד שנהוג לגדל ולזרוע צמחים אלו, בין אם ראויים למאכל אדם ובין אם ראויים למאכל בהמה. לכן אין לזרוע ולשתול צמחי תבלין חד שנתיים סמוך לגפן

יש מקום להקל בגידול גפן ליד דשא, הואיל ולא מיועד למאכל בהמה אלא לנוי אמנם הראשון לציון הגר"מ אליהו, (התורה והארץ ה, עמ' 52,) מחמיר ומחייב הרחקה של 6 טפחים.

איסור כלאי הכרם הוא בין זריעה בסמוך לגזע הגפן ובין זריעה או שתילה מתחת לההדליה אפילו שרחוקים מגזע הגפן.

לכן אין לזרוע צמחי תבלין חד שנתיים מתחת לגפן.