ביוטכנולוגיה

השאלה: אני התחלתי השנה ללמוד הנדסת ביוטכנולוגיה באחת האוניברסיטאות בארץ ואני מאוד מתלבט.

אני חושב שאני יכול להגיע להשגים בתחום (למרות שאין זאת משאת חיי . . .) אבל אני מתלבט בעיקר בתחום ההלכתי.

הדבר בעייתי עבור מ2 בחינות : ראשית אני כהן , והעיסוק בתחומים הרפואיים של הנושא כולל עבודה עם חלקים שנלקחו מבנ"א (- כך אני חושש מאוד למרות שלא בדקתי לעומק).

וכן האיסור הכללי של כלאיים : אינני יודע האם על כלאיים שנעשו בצורה "מעבדתית" יש איסור
, אבל אם כן, אז אפילו עבודה עם צמחים וכדומה תהיה די בעייתית עבורי.

אני עדיין לא מספיק מתמצא בתחום הנ"ל על מנת להכיר את כל ההתמחויות השונות , ואולי תהיה לי האפשרות להתמחות בתחומים פחות בעייתיים הלכתית בתוך הנושא הכללי , אבל אני די חושש.

(ומצד שני : אני חושב שהתמחות בביוטכנולוגיה תתן לי עדיפות על פני בוגרים אחרים במדעי החיים גם בתעסוקה בנושאים שאינם דווקא ביוטכ'.)

אז זהו בערך , אשמח מאוד אם תוכלו לענות לי תשובה בענין , אני מודע לעובדה שאולי התחום קצת "אפור" ואולי אי אפשר לומר דברים חד משמעיים , אבל גם עיצה טובה תתקבל בברכה.

תודה רבה - יוסף.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/10/2013 9:09:53 PM
בס"ד

שלום לך יוסף

שאלותך קשות ומרכבות מאד, אבל ביחוד חסר נתונים שאפשר יהא לתת עצה משמעותית. בכו"א בענין כלאים עליך לדעת שהאיסור הוא בהרכבות עצמם ולא במחקר שלאחריו, דהיינו הפרי לא נאסר למרות שנעשה בכלאים. לגבי עשיית הרכבות אסורות הרי שבתנאים מסוימים א. בחממה ב. גוי זורע ג. לא ישתמשו בירק, אפשר להתיר ליהודי לאחר מכן לטפל בגידול (עיין אהלה של תורה יו"ד סי' כט).
לגבי כהן וחלקי נפטרים נ"ל שאין להקל לצורך לימודים כלליים. אמנם יש תנאים שאפשר להקל בכך אולם הם מורכבים ומפורטים, ועדיף לבדוק תחילה האמנם יש נסויים בגופות אדם, וכן האם הם משל ישראל או לא.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום - גוש קטיף

אתר המכון: