כלאים להשבחת הצמח

השאלה:

אני רוצה לגדל נבטים על מצע של ירק אחר.
דוגמה במקום להשתמש בצמר גפן להנבטה, להשתמש בקמח. האם הקמח יהיה כלאים עם הזרעים שאני מנביט (במקרה הזה, שעועית)?
משנה האם הירק שאני משתמש בו למצע הוא טחון או שלם (כגון שארוקן עגבניה מזרעיה, ואכניס לתוכה את גרגירי השעועית)?
חשוב לי להבהיר שאני עושה את זה בכוונה תחילה כדי שהזרעים ינקו מהמצע (קמח או עגבניה), ואולי יש כאן יותר מקום להחמיר.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | חשוון תשע"ו

בס"ד

שלום וברכת ד'

המשנה בכלאים (פ"א מ"ח) ובירושלמי (שם) אוסרים לתת שני מינים שיונקים זה מזה, ולכן אין לתת שני מינים בשפופרת שהם יונקים זה מזה, וא"כ גם בנידון דידן אין לתת נבטים בתוך מין אחר. אולם אם אין הדבר השני יכול להצמיח אלא רק לתת מתיקות, הרי זה כפי שנכתב בירושלמי (פ"א סה"ז) שמותר לתת יין בשרשי האילנות שאין זה אלא מיתוק, ואין כאן הרכבה, (וכן איתא בבלי פסחים נא שנתנו שכר בדקל, שאין זה מצמיח אלא ממתק). על כן לגבי נתינת נבטים בקמח שאיננו מצמיח אלא ממתק לכאורה הדבר מותר.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום - שבי דרום