שתיל מורכב

השאלה:

שלום כבוד הרב ברצוני לברר שאלה שנשאלתי ע"י חקלאי האם מותר לשתול שתיל ירקות מורכב כגון אבטיח על דלעת /מלפפון על קישוא והאם מותר לקיים שתיל שכבר הושתל? תודה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ב' אב תשע"ז 9:44

בס"ד

שלום וברכת ד'

הרמב"ם (הל' כלאים פ"א ה"ג) כתב שאסור לקיים כלאי זרעים אלא עוקר אותם. אבל הנדון שלך איננו בכלאי זרעים אלא בהרכבת זרעים, וכידוע הרמב"ם השמיט דין איסור הרכבת ירק בירק, אבל לרוב הראשונים גם ירק בירק אסורו מדין תורה ויש שבארו בדעת הרמב"ם שאין בכך איסור תורה אלא איסור דרבנן (עיין חוקות הארץ פ"א ה"ה אות  א). כמו כן פסק השו"ע (סי' רצה סעי' ז) שאסור לקיים את המורכב.

אמנם יש דעות שאם הדבר כבר מורכב על ידי גוי אפשר להתיר לקיים, אולם בישראל נראה שכו"ע אוסרים בכך, ולדעת החזו"א יתכן שיש בשתילת שתיל מורכב איסור תורה ויש מי שאומר שאין זה אלא איסור דרבנן, אבל בודאי שאין לעשות כן בשתיל שנעשה באיסור .