שתילת ירקות בסמוך לאילן, ושתילת אילן בסמוך לגפן

השאלה: האם מותר לשתול צמח עגבניה ליד עץ תפוז? האם מותר לשתול עץ תפוז ליד עץ אפרסק? האם מותר לשתול עץ תפוז ליד גפן?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ז' אייר תשע"ח 12:19

שלום

איסור כלאי זרעים הם זריעה וגידול שני מינים חד שנתיים. אך אין איסור כלאי זרעים בזריעת מין ירק ליד אילן  וכן בין שתי מיני אילנות ומותר לזרוע אותם בלא הרחקה מסויימת. כפסיקת הרמב"ם (הלכות כלאים פרק א הלכה ו) "מותר לזרוע זרעים וזרע אילן כאחד וכן מותר לערב זרעי אילנות ולזורען כאחד שאין לך כלאים באילנות אלא הרכבה בלבד".

עם זאת יש להיזהר לא לזרוע זרע של צמח חד-שנתי בסמוך ממש לגזע של עץ, אלא יש להרחיק 24 ס"מ (ג' טפחים) מגזע העץ, כדי שלא ייראה כמרכיב על השורשים (ש"ך לשו"ע יור"ד סי רצה, סס"ק ה) ולכן  למעשה מותר לשתול שתיל של עגבניה סמוך לעץ תפוז וראוי להרחיק שלוש טפחים שלך יראה שמרכיב בשורשי האילן. כמו כן מותר לשתול עץ אפרסק סמוך לעץ תפוז.

לגבי איסור כלאי הכרם , איסור כלאי הכרם הוא רק זריעת וגידול זרעים וירקות בסמוך לגפן אך אין כלל איסור לזרוע ולגדל אילן סמוך לגפן. כפי שנפסק בשולחן ערוך (יורה דעה סימן רצו סעיף ב) "אין אסורים משום כלאי הכרם אלא מיני תבואה ומיני ירקות בלבד. אבל שאר מיני זרעים, מותר לזרעם בכרם. ואין צריך לומר שאר אילנות". ולכן למעשה מותר לשתול עץ תפוז בסמוך לגפן.