חובת הליכה לחכם שיבדוק מומי בכור

השאלה:

בהלכות באתר זה נאמר שבכור שנפל בו מום אין חובה להראותו לחכם מייד אלא יכול להמתין כמה שירצה. ושאלתי היא האם הכוונה גם למקרה שאין טירחה בלהראותו לחכם או שבמקרה כזה חייב להראותו מייד. ואם אכן גם כשאין טירחה בכך אין חיוב אז מה מקור פסק זה?

התשובה

הרב דוד אייגנר | ט' סיון תשע"ח 11:31

ב"ה

שלום וברכה

מקור ההלכה הוא בשלחן ערוך יו"ד שו, סע' ט, ובש"ך שם ס"ק טו, שבימינו אם לא נזדמן לו חכם אינו חייב ללכת אליו, גם לאחר שיש בו מום.

עם זאת לדעת התוספות בבכורות כח, א ד"ה עד שלא נראה משמע שאם אין בכך טרחה יתירה עליו ללכת, מ"מ פשט השו"ע למעשה הוא שאין חובה ללכת גם אם יש חכם זמין.

על כל פנים אם יש מום מומלץ ללכת לחכם על מנת שלא תיווצרנה תקלות בהשארת הבכור אצל הבעלים.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר