מתנות עניים בזמן הזה

השאלה:

שלום לרב תודה על התשובה, אך עדיין לא נחה דעתי. שאלתי היא למעשה. האם היום בשכונות ירושלים למי שיש עצים צריך לקחת בחשבון שעניים ירצו את הפירות ויבואו לקחת, ולכן ישאיר פאה? וכיון שהעצים סגורים בד"כ בחצר, מה יועיל אם ישאיר פיאה, אם צריך, ולכן שאלתי אם בדומה להפקר בשמיטה, עליו לתלות מודעה שיש כאן פאה, או שיקטוף ויודיע שאפשר לבוא לקחת. אמנם אין חיוב לתת, אך לנוחיות עה"ב, הוא יעדיף לקטוף ולחלק, השאלה האם מותר לו לנהוג כך. תודה רבה בברכת כהנים, מאיר לובין

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | י"ז שבט תשע"ו 20:37

לפי עניות דעתי ממתנות עניים (ולא ממעשר עני)  הוא פטור - אין חיוב להודיע לעניים שיש מצות מתנות עניים, ואם הוא ישאיר את חצרו פתוחה לכל סביר שיבואו גם כאלה שאינם עניים, ולכן גם אם יקטוף פירות ויחלקם לעניים פירות אלו חייבים בתרו"מ בניגוד למתנות עניים.