איך אני יודע אם גוש האדמה שעל השתיל נחשב שיכול להתקיים ממנו? האם יש תעודות כשרות?

השאלה:

איך אני יודע אם גוש האדמה שעל השתיל נחשב שיכול להתקיים ממנו? האם יש תעודות כשרות?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ח' אב תשע"ז 9:07

שלום

כל שתיל הגדל בעציץ במשלה הרי הוא מתקיים , אלא הבעיה היא כאשר מעבירו ונוטעו בגינה ותוך כדי הנטיעה הוא מתפורר, אזי יש לבדוק אם עדיין נשאר הוא בגוש שיכול להתקיים. ועל כך נכתב

בספר הלכות הארץ (בהוצאת המכון) הלכות ערלה פרק ה סע' ד:

"אם אין אגרונום לשואלו ובכל אופן רוצים 'להרוויח' את שנות הערלה,[1] יש לקחת את העץ עם גושו, להניח אותו בבור שמוכן לנטיעה, אך לא לכסות באדמה אלא להשאיר את העץ מונח כך למשך שבועיים. יש להשקות בעדינות[2] את העץ, במידה ובכמות שהיה משקה לפני עקירתו. לאחר שבועיים יש להסתכל על העלים של העץ – אם הם מתייבשים וקמלים, סימן הוא שהעץ קיבל זעזוע, אין גוש האדמה מספיק למחייתו, ולכן יש למנות שנות ערלה מחדש לאחר הנטיעה. אם אין העלים קמלים, אפשר לכסותו ולהוסיף לו את האדמה שבצדי הבור, ואין למנות שנות ערלה מחדש.[3]

[1] ייתכן שיש סיכון בפתרון להלן, ויש לחשב את הסיכוי מול הסיכון.

[2] יש להשקות באופן שלא יתפורר גוש האדמה. לכן אין להשתמש בצינור השקיה, אלא לפי ההמלצות דלהלן: כדי שהגוש יחזיק מעמד, חובה להתקין לו מערכת טפטוף. על המערכת לכלול כמה טפטפות שהמרחק ביניהן אינו עולה על כ- 25 סנטימטר, לכל היקף הגוש. יש להניח את מערכת הטפטוף על הגוש באמצעו, כדי שתימצא במרחק שווה ליד הגזע וליד קצה הגוש, כדי שכל מערכת השורשים תקבל השקיה מרבית. יש להעביר את העץ בסוף החורף לקראת האביב. תודה רבה לשלמה טסלר, משתלת נוב על המידע.

[3] אגרות משה, ח"א יו"ד סי' קפה, בביאור התוספתא, ערלה פ"א ה"ג. ועי' משפט כהן, סי' ח.