אני מעוניין לנטוע בגינת ביתי גפן למאכל ועץ תפוח. על מה אני צריך להקפיד ברכישת השתילים

השאלה:

אני מעוניין לנטוע בגינת ביתי גפן למאכל ועץ תפוח. על מה אני צריך להקפיד ברכישת השתילים? האם יש הקפדה שונה בין גפן לתפוח מבחינת הקניה במשתלה?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ה' שבט תשע"ח 10:57

שלום

יש שתי נושאים שיש לדון בהם 1. איסור ערלה 2.  איסור הרכבה האסורה

1. לגבי איסור ערלה , אם ברצונך להחשיב את שנות השתיל כבר מתחילת גידולו במשתלה  יש לוודא שיש למשתלה פיקוח הלכתי לחישוב שנות ערלה שאכן גידלו את השתיל בכל משך ימי הגידול בצורה שאפשר להסתך על השנים לעניין שנות ערלה . כמו כן בשעת השתילה בגינה יש להפיד שהגוש לא יתפורר, ואם התפורר בטל כל חשבון השנים של השתיל.

להלן הנחיות  מתוך ספר הלכות הארץ בהוצאת המכון:

ז. כדי למנות שנות ערלה מעת ייצור השתיל במשתלה צריך שיתקיימו ארבעה תנאים:

1. שהשקית המחזיקה את השתיל עמדה במשתלה על הקרקע ולא על משטח מנתק.

2. שיש נקב בתחתית השקית המחזיקה את השתיל.

3. שהשתיל בא בתוך גוש אדמה שהוא יכול להתקיים ממנו.

4. שגוש האדמה שמסביב לשתיל לא התפורר בעת הנטיעה.

אם השתיל אינו עומד בכל התנאים לעיל – יש למנות שנות ערלה מחדש.

ח. כאשר מעבירים שתיל מן המשתלה, על פי התנאים והסייגים שנמנו לעיל, אם התפורר חלק קטן מגוש האדמה (עד 30% לערך), אפשר למנות שנות ערלה מעת ייצור השתיל במשתלה. אולם אם חלק גדול מן הגוש התפורר, יש למנות שנות ערלה מההעברה והנטיעה החדשה.

ט. השקית המחזיקה את הגוש נחשבת 'עציץ נקוב' כשהיא בעלת נקב בקוטר של 2.5 ס"מ בתחתית השקית, כאמור לעיל.במקרה שהנקב קטן מ- 2.5 ס"מ יש לשאול רב, וכל מקרה לגופו.

י. מעת ייצור השתיל ועד השתילה (במטע, בגינה וכדומה) צריך שהשקית תעמוד על הקרקע ולא על משטח מנתק. אולם אפשר להעביר את השתילים מן המשתלה למטע במשאית, אף על פי שזו מנתקת בין השתיל לבין הקרקע, כיוון שהניתוק הוא לזמן קצר.

יא. כאמור, אם השתיל עומד על יריעה מנתקת, למרות שהשקית שבתוכה גוש האדמה נקובה, יש למנות שנות ערלה רק מעת הנטיעה החדשה במטע או בגינה. דוגמאות למשטחים מנתקים: אספלט, בטון, עץ, פלסטיק וכדומה.

יב. יריעת 'פלריג' מחוררת בנקבים קטנים (שעשויה רק משכבה אחת, ואינה מצופה בשכבת פוליאטילן) – אינה מנתקת, ואין צורך למנות מניין חדש של שנות ערלה. אם יריעת ה'פלריג' עשויה משתי שכבות, שכבה אחת של ניילון אטום ושכבה נוספת של 'פלריג' מחורר, הריהי חוצצת בין השתיל לבין הקרקע, ויש למנות מניין חדש של שנות ערלה.

יג. עצים שמצויים בגוש אדמה ואלו נתונים בתוך שק מפלריג המחורר בנקבים קטנים, אך אין בהם נקב של 2.5 ס"מ כנדרש – גם אם הם מונחים על האדמה – יש למנות שנות ערלה מעת הנטיעה במטע או בגינה, ואין להחשיב את שנות המשתלה אמנם אם הם מונחים זמן רב באותו מקום, והשורשים חדרו לאדמה, אפשר למנות שנות ערלה מן הזמן שיש די שורשים היכולים לספק את צרכי העץ במשך שבועיים.

יד. במשתלות שמתווכות בין המשתלה המייצרת את השתיל לבין הצרכן, בדרך כלל, אין אפשרות לדעת אם השתיל עמד במשך כל הזמן על הקרקע, ולכן יש להחמיר ולמנות שנות ערלה מעת הנטיעה במטע או בגינה, אלא אם כן המשתלה עצמה עומדת תחת השגחה.

2. לגבי איסור הרכבה ונטיעת עץ מורכב. יש לוודא שהשתיל הורכב במין על מינו הרכבה המותרת, אחרת יש איסור נטיעתו בגינה מדין המשך נטעיה עץ מורכב.

למעשה במינים שהזכרת בגפן ותפוח  מקובל להרכיב מין על מינו ולכן אין חשש הרכבה אסורה במינים אלו.