האם העברת שתילים ברכב מפקיע את חשבון שנות ערלה

השאלה: שלום מה ההלכה לגבי ספירת השנים של עצי פרי שמועברים ברכב שאין לו איורור מתחת לדלי דל הדתיל . האם חייב להיות אורור לכיון האדמה או שזה לא גורם לספירה חדשה של השנים?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ח תשרי תשע"ט 14:31

שלום

העברה ע"ג רכב אע"פ שיש ניתוק מסויים לא מפקיע את חשבון שנות ערלה וכך נכתב בספר הלכות הארץ הלכות ערלה פ"ו סעיף י:

מעת ייצור השתיל ועד השתילה (במטע, בגינה וכדומה) צריך שהשקית תעמוד על הקרקע ולא על משטח מנתק. אולם אפשר להעביר את השתילים מן המשתלה למטע במשאית, אף על פי שזו מנתקת בין השתיל לבין הקרקע, כיוון שהניתוק הוא לזמן קצר.[1]

[1] הגרצ"פ פרנק, שו"ת הר צבי ב, סי' יד (עמ' לב); חזון איש, ערלה סי' ב ס"ק יג, דיני ערלה ס"ק לב; הגרש"ז אויערבאך, מנחת שלמה ח"א, עמ' תד-תה; הגר"ש ישראלי, ברקאי א, עמ' 90; התורה והארץ א, עמ' 241-236.