המשך פרטים בעניין ערלה

השאלה:

עצים מגיעים ממשתלה בתוך שק דמוי יוטה ולעיתים עומדים על יריעת פלסטיק ולעיתים על אדמה. הם כולם בני למעלה מ 3 שנים.
אני מתעתד לשתול אותם במרפסת באדניות (נקובות) שנפחן כ 350 ליטר (כלומר מונחות על בטון). המטרה לא למנות שוב שנות ערלה והשאלה: אם אמלא אדמה בנפח של פחות מ 300 ליטר ולאחר נניח חודש אוסיף עוד אדמה עד ל 330 ליטר האם אצטרך למנות שוב?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

א. אם העץ עמד במשתלה מול האדמה, נראה שאין בעיה ואפשר להמשיך ולמנות שנות העץ (דהיינו אין צורך בשנות ערלה), ואפשר להוסיף אדמה כרצונך.
ב. אם עמד על פלסטיק וכעת אתה רוצה להכניס לאדניות של 300 ליטר במרפסת ולאחר מכן להוסיף אדמה כך שיהיה כעת מעל 330 ליטר, נראה שיש לחלק בין שני סוגי מרפסות. א. מרפסת המחוברת לאדמה וכחלק ממנה, יש להחמיר ולהחשיב את המפרסת כאדמה, ולכן יש למנות שנות ערלה חדשות משעת ההנחה במרפסת. ב. מרפסת מוגבהת יש להחמיר ולמנות שנות ערלה משעת הכנסה לאדנית (300 ליטר) , שאז דינו כנוטע בגג שמילאו עפר, מכיוון ולדעת הרמב"ם כבר ב288 ליטר נחשב כגג מלא אדמה. ואם תכניס לעציץ שפחות מ 288ליטר יצטרכו למנות שנות ערלה משעה שיוסיפו אדמה, מכיוון שבאותה שעה יהפך להיות עציץ שניטע באדמה, והנטע בגג דינו חמור מעציץ נקוב (נטע הלולים עמ' מא). על כן נראה שיצטרכו להחמיר.
ג. בספק אם עמד על פלסטיק או אדמה, אפשר להקל ולא למנות שנות ערלה חדשות אם המרפסת מוגבהת.

חודש מבורך ושבת שלום

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי