העתקת עצים בוגרים לענין ערלה

השאלה: בגינתנו נשתלו 6 עצים חדשים. 2 בני מעל 12 שנים - (מנגו ואבוקדו) 2 בני 7-8 שנים לפי הגנן והמשתלה. 2 בני 4-5 שנים לפי הגנן והמשתלה. העצים הגיעו עם השק אדמה שגדלו בתוכו. ונשתלו עם האדמה הזאת. מה הדין לגבי ערלה בעצים אלו?

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | א' אייר תשע"ט 10:22

שלום וברכה

כדי להתחשב בשנות העץ לענין ערלה חייבים להתקיים מספר תנאים : 1. שהעץ היה מחובר לאדמה ברציפות באופן שנחשב מבחינה הלכתית לחיבור. אם היה נתק בין השורשים והאדמה כגון שהעץ במשתלה היה על משטח בטון / אספלט / יריעת פלסטיק, אז יש למנות מחדש את שנות הערלה. 2. גם אם העץ היה מחובר לאדמה, אולם בזמן ההעתקה לגינה, האדמה שסביב השורשים התפוררה באופן שאינו יכול להתקיים 14 יום, יש למנות ערלה מחדש.

העובדה שהמשתלה והגנן אומרים מהו גיל העץ אינה קובעת לענין חישוב שנות הערלה.

אם הנושא אינו ברור תתקשר אלי לטל. 0545684261, מוטי שומרון