הרכבת לימון וערלה

השאלה:

שלום רב, ברצוני לברר את נושא הכלאיים בעצים. לפני כשנתיים הנבטתי גרעין של לימון מסוג יוריקה(הערבים קוראים לו שהרייה כך לפי בעל העץ שממנו לקחתי את הגרעין) לתוך עציצם קטנים עד שהיה מספיק חזק לעבור לעציץ גדול ומנוקב מעל האדמה( ישנה שכבה קטנה של טוף ובד יוטה בין העציץ לאדמה). לאחר התייעצות עם אנשי מקצוע הומלץ לי להרכיב עליו זן של לימון כי הסבירות שייצאו ממנו לימונים משובחים נמוכה. השאלות: א.האם ניתן להרכיב זן של לימון ? ב.האם יש הגבלה בזני הלימון שניתן להרכיב כמו :יוריקה על יוריקה בלבד או אפשר ליים על יוריקה וכו'? ג.כיצד מחשבים את שנת הערלה ,מרגע שהוא נשתל בעציץ מעל האדמה או מרגע ההרכבה? ד.על מה צריך לשמור/להיזהר במידה ואצטרך להעתיק את עציץ הלימון לאדמה? ה. ככלל- ההיתר לעקירת עץ ממקומו הוא לצורך העתקה בלבד או שישנם מקרים מסוימים שבהם ניתן לעקור? בברכה ותודה

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | ח' אדר תשע"ח 8:35

שלום וברכה

 מותר להרכיב על העץ זנים של לימון.

לגבי חישוב זמן הערלה. אם בעציץ המדובר יש נקב מספיק גדול (קוטר של 2.5 ס"מ) או שהשורשים יוצאים בפועל מהעציץ לקרקע, מנין שנות הערלה מתחיל מהזמן שהעציץ הונח על הקרקע. את ההרכבה יש לבצע מעל גובה טפח מהקרקע.

אם תצטרך להעתיק את העץ מהעציץ לאדמה יש להקפיד שגוש השורשים לא יתפורר.

בעיקרון אסור לעקור עץ פרי אלא אם יש צורך מיוחד וגם אז יש לבצע ע"י גוי.

בברכת התורה והארץ

מוטי שומרון