חישוב ערלה

השאלה: רכשנו לפני כחודשיים עץ לימון ננסי שרשום עליו משנת 2013 - משתלת הס. נטענו את העת עם גוש העפר שהתפורר ממש מעט. האם צריך להמתין שוב מס׳ שנים? במידה וכן, האם ניתן לעקור אותו ולשתול חדש, ובאיזו דרך נוכל להשתמש בפרותיו ללא המתנה? אודה מאוד לתשובה מפורטת. בכבוד רב!

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | י"ג טבת תשע"ח 10:25

שלום וברכה

מנין שנות הערלה מחושב מהזמן שבו העץ היה מונח על האדמה ומחובר לה או נטוע בקרקע. העובדה שכתוב על השקית תאריך מסוים או שהמוכר (שבדרך כלל אינו היצרן) טוען שהעץ בגיל בוטני מסוים - אינה קובעת מבחינה הלכתית. יתכנו מצבים שונים שהעץ מבחינה בוטנית בגיל מסוים אולם מבחינה הלכתית הוא בגיל 0, למשל כאשר הוא היה מונח למשך זמן מסוים על משטח בטון או פלסטיק. כיון שאיסור ערלה הוא איסור חמור מדאורייתא שאינו בטל בפחות מאחד למאתיים עליך לברר היטב מה היתה ההיסטוריה של העץ מרגע זריעתו. באם אין אפשרות מעשית כזו יש למנות שנות ערלה משעת נטיעתו בגינה. אם העץ נשתל השנה (תשע"ח) זו תהיה השנה הראשונה למנין שנות הערלה.

בהצלחה

מוטי שומרון