חישוב שנות ערלה

השאלה: שלום. אני שתלתי עץ לימונים אחרי ט"ו בשבט לפני 4 שנים. בט"ו בשבט שנה שעברה (כעבור 3 שנים ממועד השתילה) היו על העץ מספר לימונים מאוד קטנים (כסנטימטר אחד קוטר). לא הייתי בטוח האם זה מה שנקרא חנטה או לא, לכן סמנתי אותם והם עדיין על העץ כבר גדולים ובשלים. השאלה האם יש להם דין עורלה או נטע רבעי? תודה, צבי גולדנברג.

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ז טבת תשע"ז 8:53

שלום

אני מבין שהנטיעה היתה לאחר ט"ו בשבט תשעד. מ"מ לעניין חישוב שנות האילן (נטיעת האילן)אין משמעות לתאריך טו בשבט הואיל וא' בתשרי ראש השנה לנטיעה וט"ו בשבט לפירות האילן.

לכן תשע"ד היתה שנה ראשונה , תשע"ה -שנה שניה, תשע"ו- שנה שלישית והיא מסתיימת בט"ו בשבט תשע"ז, לכן רק פירות שיחנטו לאחר ט"ו בשבט תשע"ז יצאו מאיסור ערלה. ולכן פירות שעכשיו על העץ (טבת תשע"ז) הם פירות ערלה שאסורים באכילה ובהנאה.