חישוב שנות ערלה בעציצים שהעיברו אותם מקרקע למשטחי בטון

השאלה: שלום וברכה לכבודכם, שאלה לי בנוגע למצע מנותק בנוגע לענין ערלה. ברשותי מס עצי פרי שגידלתים בחביות גדולות של כ 100 ליטר כל אחת. בזמן זה החביות מונחות חלקן על בטון וחלקן על טוף שמתחתיו יריעה שחורה ומתחתיה אדמה. לפני שנה וחצי החביות עמדו על אדמה. מה דין הפירות של עצים אלו לענין ערלה ונטע רבעי? תודה רבה! בברכת בריאות ושמחה.

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ט' אייר תש"פ 9:58

שלום

 שתילים שהיו מונחים על גבי הקרקע (העציץ נקוב) התחייבו בחשון שנות ערלה מהתורה. לאחר מכן שהעברת אותם למשטחיבטון וטוף שמתחתיו יריעות היה כאן עקירה מיוב דאוריתא אך עדין יש כאן חיוב לחישוב שנות ערלה מדרבנן.

מ"מ ודאי שבמקרה כעין זה, ניתן להחשב את שנות ערלה כבר משעת הנחת השתילים על הקרקע ולהוסיף עוד את השנים שמונחים על גבי משטחי הבטון והטוף (שחיוב דאוריתא לא גורע לחישוב השנים שחייב מדרבנן שבכלל מאתיים מנה)

ולכן הלכה למעשה , אם עברו יותר משלוש שנים  משעה שהיו מונחים על גבי הקרקע, הרי יצאו מכלל איסור ערלה.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי