חישוב שנות ערלה לשתיל בן ארבע שנקנה ממשתלה?

השאלה:

שלום וברכה הרב. קניתי ביום שישי האחרון עץ קלמנטינות. המשתלה בה קניתי שומרת לפי התנאים של ההלכה בשנות עורלה וכו'. (הוא לא שותל באדמה, עטוף בני דברים כגון אגרטל או ניילון מיוחדים) בעל המשתלה אמר שהעץ כבר לאחר 4 שנות עורלה. לאחר שהבאתי את העץ לבית הנחתי אותו כמה שעות על אבנים משתלבות, לאחר מכן הנחתי ברזנט שיהיה חוצץ. היום בערב שתלתי את העץ. האם עשיתי בצורה תקינה? כלומר לא הפסדתי את שנות העורלה? כמו כן אשמח להצטרף למעשרות דרככם. איך עושים זאת? יישר כח גדול בברכת שנה טובה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ו אלול תשע"ז 10:42

על מנת שנוכל להסתמך על חשבון שנות ערלה כבר מתחילת גידולו במשתלה . צריך שיהיה פיקוח מטעם הרבנות למשתלה שאכן השתיל כל התקופה היה מונח על גבי קרקע (ולא על משטח מנתק )

אך אם השתיל גדל ע"ג משטח מנתק אפילו הוא בן ארבע שנים , ברגע שאתה נוטעו בקרקע הרי הוא מתחייב מעשכיו בדיני ערלה ויש להמתין מרגע השתילה בקרקע שלוש שנים.

ולכן נראה לי שאין לסמוך על דברי המוכר (אכן דובר אמת שהשתיל בן ארבע שנים אך אילו שנים בוטניות ולרא שנים הלכתיות לעניין שנות ערלה) ויש למנות חשבון שנות ערלה משעת הנטעיה בקרקע בגינתך.