חיתוך עץ שאינו מניב

השאלה:

בס"ד חודש טוב, בגינה יש 2 עצי לימון שלא נותנים פרי מספר שנים. לעיתים יש פריחה, אבל לימונים לרוב אין. מה האפשרות ההלכתית לגבי העצים, חיתוך בגובה הקרקע, הרכבה, קיצוץ בגובה של כשלושים ס"מ? בברכה, חיים

התשובה

הרב דוד אייגנר | ג' אב תשע"ט 10:57

ב"ה

שלום וברכה

מכיוון שיש פריחה בעץ קיימת סבירות גבוהה כי החוסר בחנטה נובע מסיבות חצוניות כגון, חוסר תאורה מספקת של העץ, חוסר במים או בדישון בעונה המתאימה.

לכן ראשית יש לוודא כי העצים מקבלים כראוי את הנחוץ להם.

במידה והעץ מקבל את הדרישות המתאימות לו, ובכך זאת אין חנטה, ניתן לחתוך את העץ לגובה של מעל טפח אחד ולהרכיב עליו רוכב אחר.

קיצוץ לגובה פני הקרקע דורש ספירה מחדש של שנות ערלה, ולכן הוא אינו מומלץ, לעיתים גם הרכבה בגובה כזה פחות מצליחה, לכן היא אינה מומלצת.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר