יש לי עץ בן ארבע שמוציא פירות מה עלי לעשות

השאלה:

בסד אבקש לדעת . יש שלושה עצי פרי בני שנתיים ונטעתי אותם לפני שנתיים כלומר בני ארבע עכשו התחלו לתת פרי אני מבין שאסור לאכול ואם יש ברכה שצריך להגי אודה לכם לקבל מדע לסוגיה זו בברכה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ה ניסן תש"פ 9:38

שלום

אם אכן העץ בן ארבע שנים הרי הפירות הם נטע רבעי שאסור באכילה עד שתחלל אותם כפי שיבואר לקמן.

אך ע"מ שלהחשיב את העץ שהוא אכן בן ארבע שנים, צריך ידיעה ברורה שבשנתיים הראשונות היה העץ העציץ נקוב המונח ע"ג אדמה אם אין  מידע כזה יש למנות את שנות העץ משעת השתילה באדמה (לפני כשנתיים) ואז הפירות יהיו אסורים באכילה מחשש לאיסור ערלה.

כמו כן אם העץ היה יותר משנתיים בעציץ נקוב וניתן לחשב את שנותין בזמן שהיה בעציץ , יכול להיות שהיה יותר משנתיים ואזי בתוספת שנתיים באדמה הרי הוא כבר בן חמש , והפירות הגדלים הם פרות חולין החייבים בהפרשת תרו"מ ולא פירות נטע רבעי. ובמקרה זה יש להפריש תרו"מ בלא ברכה (שמא הפירות נטע רבעי) ולהוסיף את הפסקה שנמצא בנוסח הפרשת תרו"מ שאם הפרות רבעי הרי הם מחוללים על פרותה ורבע על המטבבע שיש לי וג"כ בלא ברכה (שמא הפירות שנה חמישית שאינם נטע רבעי).

רק אם יש ודאות גמורה שהעץ בן ארבע שנים הלכתיים לא פחות ולא יותר יש לפירות דין נטע רבעי בודאות ויש חלל את הפירות בברכה כדלהלן:

סדר חילול נטע רבעי

רמב"ם הלכות מאכלות אסורות פרק י הלכה יז

כיצד פודין פירות נטע רבעי בזמן הזה, אחר שאוסף אותן מברך, בא"י אמ"ה אקב"ו על פדיון נטע רבעי, ואחר כך פודה את כולן ואפילו בפרוטה אחת ואומר הרי אלו פדויין בפרוטה זו ומשליך אותה פרוטה לים המלח ....

יש לקטוף את הפירות

ולברך:

בא''י אמ''ה אקב''ו לפדות נטע רבעי.

ואח''כ אומר:

הפירות הללו הרי הם בתוספת רבע מערכן מחוללים כל דרגת חיוב על פרוטה ורבע בנפרד במטבע המיוחדת לכך בשבילי.

יש אומרים(הובא בדרכי משה יור"ד רצד אות ב):

ריבון העולמים גלוי וידוע לפניך שבזמן שבית המקדש היה קיים היו הפירות להקדש ועכשיו שאין בית המקדש קיים, יהי רצון מלפניך שתהא פרוטה זה להקדש ויצאו פירות אלו לחולין.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי