לסמוך על בעל משתלה

השאלה:

קנינו שתילים במשתלה של אנשים יראי שמים, העצים מסומנים לפי שנת נטיעה תשע"ח. המוכר הכניס את השתילים עם השק לתוך שקית ניילון גדולה, וכך העברנו אותם ברכב סגור לביתנו, ומיד שתלנו. האם ניתן לצרף את השנים כך שבט"ו בשבט תשפ"א העצים לא יחשבו עורלה? בנוסף, אנחנו מעוניינים לקנות שתיל נוסף, הפעם ממשתלה באזור שלנו, שלא מקפידים. האם ניתן לסמוך על הבעלים שהעץ נשתל לפני שנתיים וחצי?

התשובה

קנינו שתילים במשתלה של אנשים יראי שמים, העצים מסומנים לפי שנת נטיעה תשע"ח. המוכר הכניס את השתילים עם השק לתוך שקית ניילון גדולה, וכך העברנו אותם ברכב סגור לביתנו, ומיד שתלנו. האם ניתן לצרף את השנים כך שבט"ו בשבט תשפ"א העצים לא יחשבו עורלה? בנוסף, אנחנו מעוניינים לקנות שתיל נוסף, הפעם ממשתלה באזור שלנו, שלא מקפידים. האם ניתן לסמוך על הבעלים שהעץ נשתל לפני שנתיים וחצי? | א' אב תש"פ 14:07

בס"ד

שלום וברכה

שאלת "יראי שמים" בנושא של מוכר וסוחר שיש לו אינטרסים כספיים (למכור) וכן הוא יודע את התשובות הנכונות, על כן כתב בערוה"ש שאנו לא סומכים אפילו על יהודים יראי שמים, למרות שעד אחד נאמן באיסורים, אבל קשה לסמוך על אנשים סוחרים. לא דומה לאדם שמתארח אצל חברו. על כן אם יש פקוח על המשתלה של גוף חיצוני, אפשר לסמוך על העברה אפילו שזה במכונית סגורה, כיוון שזה העברה בלבד ואין כאן ניתוק ובלבד שניטע מיד בקרקע ולא הונח על מצע מנתק.

בדבר שאלתך לגבי לסמוך על בעל משתלה שאומר שהעץ הוא בן מספר שנים, כבר כתבתי שאין לסמוך על בעל המשתלה כיוון שיש לו אינטרסים, למרות שיתכן שהוא צודק מאד, שגיל העץ כפי שאמר, אבל עדיין אין בכך אמירה הלכתית שזה גיל העץ. שכידוע עץ שעומד על מצע מנתק איננו מוגדר כנקוב, ולכן יתכן שבוטנית הוא בגיל שאומר בעל המשתלה אבל הלכתית הדין שונה. על כן קשה להקל ללא פיקוח הלכתי.