מהו השיעור בכמות (לא זמן) שצריך להשאיר סביב שורשי אילן פרי שנעקר ממקומו על מנת שלא ייצטרכו למנות שוב שנות ערלה?

השאלה:

מהו השיעור בכמות (לא זמן) שצריך להשאיר סביב שורשי אילן פרי שנעקר ממקומו על מנת שלא ייצטרכו למנות שוב שנות ערלה? כמו'כ האם יש נפ'מ בין אילן שכבר מלאו לו שנות ערלה או שטרם מלאו לו?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ה' אדר תשע"ו 12:06

בס"ד

שלום

העברה והעתקה של עצי פרי

א. מניין שנות ערלה מתחיל מעת נטיעת הייחור או זריעת הגרעין.

ב.  אם מעבירים עץ ממקום למקום, יש להתחיל ולמנות את שנות הערלה מחדש, אף שכבר מנו לו במקומו הראשון,  שכן הנטיעה במקום החדש הרי היא בכלל 'ונטעתם'.

ג. כשמעבירים עץ ממקום למקום, אך יחד עם העץ מעבירים גם את גוש האדמה שעוטף את השורשים – אין צריך למנות שנות ערלה מחדש, בתנאי שגוש האדמה מספיק למחיית העץ במשך שבועיים.

ד. כשמעבירים עץ עם גוש אדמה מסביבו, ואין יודעים אם גוש זה מספיק למחיית העץ במשך שבועיים, כדאי בתחילה לגזום את העלווה של העץ בצורה מקסימאלית.לאחר מכן אפשר לנקוט באחת משתי האפשרויות דלהלן:

1. לשאול איש מקצוע (אגרונום) מהו גודל גוש האדמה שנצרך לקיום העץ במשך שבועיים.

2. אם אין אגרונום לשואלו ובכל אופן רוצים 'להרוויח' את שנות הערלה,יש לקחת את העץ עם גושו, להניח אותו בבור שמוכן לנטיעה, אך לא לכסות באדמה אלא להשאיר את העץ מונח כך למשך שבועיים. יש להשקות בעדינות את העץ, במידה ובכמות שהיה משקה לפני עקירתו. לאחר שבועיים יש להסתכל על העלים של העץ – אם הם מתייבשים וקמלים, סימן הוא שהעץ קיבל זעזוע, אין גוש האדמה מספיק למחייתו, ולכן יש למנות שנות ערלה מחדש לאחר הנטיעה. אם אין העלים קמלים, אפשר לכסותו ולהוסיף לו את האדמה שבצדי הבור, ואין למנות שנות ערלה מחדש.