מניין שנות ערלה

השאלה:

הרב ענה לי על שאלתי בעניין מניין שנות הערלה באתרוג: "אם העציץ במשתלה מספר שנים וגדל על פני הקרקע בלא ניתוק בין האדמה והעציץ, כאשר בעציץ יש חור ראוי, הרי שאפשר להחשיב שנות ערלה משעת הכנתו במשתלה. גודל הגוש של 25 ליטר הוא בד"כ מספיק".

בינתיים התבררו לי פרטים נוספים, ואשמח לוודא את התשובה ההלכתית הנכונה.

שוחחתי עם האגרונום ממשתלת מושב גמזו (המצויה תחת השגחת רב המקום), שם גדל העץ, והוא מסר לי את הפרטים הבאים:

א. העץ בן יותר משלוש שנים.
ב. העץ גדל בתוך שק פלריג - שק שמאופן טבעו עשוי שתי וערב ולא "מקשה אחת".
ג. מעת לעת, שורשים עוברים את השק ויוצאים "החוצה".
ד. שק הפלריג מונח על יריעת פוליאתילן (אני מקוה שאני לא טועה בסוג החומר ...), המונחת על גבי הקרקע (כלומר היריעה חוצצת בין השק לקרקע).

האגרונום אמר שהוא - עבור עצמו, לו היה צריך - היה מחשיב את מנין שנות העץ, אך המליץ לי להוועץ ברב כדי לשמוע ממנו את ההכרעה ההלכתית, כיוון שיש דעות "לכאן ולכאן".

האם - בתנאים הללו - אני יכול להמשיך את מנין השנים אצלי בגינה?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

אם העץ בתוך פלריג שעומד על ירעת פוליתלאן נראה שיש למנות שנות ערלה חדשות משעת הנטיעה, שהרי העץ עמד על הפלריג המנותק מהקרקע ורק כעת מתחיל יניקתו מהאדמה.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי