נטע רבעי

השאלה: בתמוז תשסע"ו שתלנו עץ אפרסקים שהגיע אלינו כשהוא בן שנתיים וחצי בשק מהמשתלה. הבנו שהעץ עכשיו הוא נטע רביעי. מה עושים הלכה למעשה, האם אפשר לקטוף ולאכול את הפירות? תודה

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | כ"א אייר תשע"ז 9:55

שלום וברכה

יש לוודא תחילה שהעץ אכן יצא מכלל איסור ערלה שזהו איסור דאורייתא. צריך לבדוק האם העץ גדל במשתלה באופן ששנות המשתלה תחשבנה למנין שנות הערלה. הדבר אפשרי רק בתנאי גידול ועקירה מסוימים. אם לדוגמה העץ נעקר במשתלה והונח על משטח אספלט או יריעת פלסטיק, יש למנות מחדש את שנות הערלה מהיום שהעץ נשתל בגינה. רק אם ברור שהעץ כבר סיים שנות ערלה והוא בשנתו הרביעית, יש לחלל את הפירות בתוספת חומש ולברך על חילול נטע רבעי ואז הפירות מותרים באכילה ואין להפריש מהם תרומות ומעשרות.

בבברכה

מוטי שומרון