ספק ערלה בבית הבד

השאלה: בעבר שאלתי על בעיית ערלה במכונה למיצוי שמן (בית בד) שעוברת שטיפה כללית בין מגדלים שונים. דובר על כך שכיוון שמתבצעת שטיפה, גם אם יש חשש שאינו מצוי לגבי ערלה, הרי השטיפה מוכיחה שאין זה ביטול לכתחילה. שאלתי כעת(בעקבות מה ששואלים אנשים, ולפי רמב"ם בהלכות תרומות פרק ט"ו) במידה וכן נכנסו למכונה זיתים מרוסקים של ערלה ,האם יש מקום לומר שהחריפות שלהם "מטריפה" את המכונה וממילא השמן לא יהיה כשר בברכה , אברהם ליפשיץ כפר פינס

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"א כסלו תשע"ט 19:41

בס"ד

רבי אברהם הי"ו

הנני מעביר אליך את מסקנות הסוגיות שהעלת.

*. סכום

א. זית לפני כבישה נחלקו האם הוא מוגדר כחריף או לא.

ב. החלזון הממעך  ומחתך את זיתי הערלה ספק האם נאסר.

ג. חלזון איסור ספק האם הוא פולט לזיתי היתר את האיסור שבתוכו.

ד. בסכין איסור שאינה בת יומה לדעת מרן השו"ע אין איסור לחתוך חריף ולדעת הרמ"א לכתחילה יש להחמיר, אבל במקום ספק לכו"ע יכול לחתוך בה, ולכן בחלזון שהוא ספק איסור ערלה אפשר לכו"ע להקל באינו בן יומו. וסתם כלים אינם בני יומם.

ה. השו"ע והרמ"א הקלו בכמויות גדולות שאפילו דבר שנחתך בסכין האסורה כשיש כמויות גדולות הדבר מותר, ויש שפקפקו בהיתר זה, אבל לכו"ע בסכין שיש בו ספק איסור מותר לכו"ע בכמויות גדולות.

ו. בנידון דידן אין לחוש לספק ערלה שעבר במסחטה.

במייל אשלח לך את כל הברור בנושא