עץ בעדנית לערלה

השאלה: אנחנו גרים בדירה שכורה ורציתי לשתול עדנית עם עץ שאוכל לקחת איתי לכשנעבור בע"ה לבית קבע איזה גודל עציץ צריך להיות כדי שלא נזדקק לאחר המעבר למנות מחדש את מניין שנות העורלה.כמו כן אם זה עציץ מנוקב על אדמה יש הבדל ומה צריך להיות קוטר הנקב? בתודה מראש אלעד

התשובה

הרב יואל פרידמן | א' אייר תשע"ז 16:55

שלום,

השאלה היכן נמצאת העדנית. אם העץ נמצא בעדנית על המרפסת אזי בכל מקרה נחשב כגדל בעציץ שאינו נקוב שחיוב הערלה הוא מדרבנן. אם כן לא משנה גודל הנקב. ובכל מקרה כשתעביר את העציץ, יש להעבירו שוב למרפסת ואז ממשיך מניין הערלה. אם תעביר אותו לקרקע יש למנות שנות ערלה מחדש. אם העדנית נמצאת על הקרקע, צריך שהנקב יהיה בגודל של 2 ס"מ ואז הוא נחשב מחובר לקרקע וחייב בערלה מדאורייתא. במקרה זה כשתעביר אותו גודל הגוש בכל מקרה מספיק למחייתו וכמו שהוא התקיים עד אז הוא ימשיך להתקיים גם בהמשך. לכן מניין שנות הערלה ימשיך כרגיל ואם הוא היה לאחר הערלה הפירות ימשיכו להיות מותרים. זאת בתנאי שלא תנתק אותו ותניח אותו על מצע מנתק לזמן מרובה (יותר מ- 24 שעות הנצרכים להעברה). אם העדנית הונחה על מצע מנתק זמן רב כאמור, יש למנות שנות ערלה מחדש.

בברכה

יואל פרידמן