עץ שניטע במרחשוון

השאלה: שלום, עצים שניטעו באזור חשוון , 2017. מתי מותר לאכול מפירותיהם ללא חשש? (העצים,תפוז ולימון ננסי, כנראה שהיו מעל גיל 4 בזמן הנטיעה, אבל לא עשינו את הבירורים הנדרשים מול המשתלה והגנן, אז ספרנו מהתחלה..) תודה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ג' חשון תשפ"א 20:01

בס"ד

שלום וברכה

דעת הרמב"ם שבמקרה כזה מונים מיום ליום, דהיינו אם ניטע לדוגמא בא' חשוון תשע"ח כל הפירות שיחנטו מא' חשוון תשפ"א הם נטע רבעי, ואילו הרז"ה ועוד ראשונים סברו שגם במקרה כזה רק פירות שיחנטו מט"ו בשבט תשפ"א הם נטע רבעי. השו"ע הביא את הדעה הראשונה כסתם ולכן אפשר לסמוך על כך ולמנות מיום ליום, ולכן מא' מרחשוון תשפ"א הפירות הם  נטע רבעי. ובייחוד כאן שכבר היו שנות ערלה במשתלה אלא שלא היה ידוע דרך הגידול בודאי שיש להקל ולהחשיב את שנות הערלה משעת הנטיעה וכל שיחנוט מא' מרחשוון תשפ יהיה נטע רבעי.

אלא שבתפוז נראה שלא תהיה חנטה במרחשוון תשפ"א (מציאותית) כך שאין לשאלה זו משמעות הלכתית, אמנם בלימון הדבר יתכן.

יש לציין שלא הוזכר בשאלה אלא מר חשוון ולא תאריך מדויק, על כן נראה שהזמן יהיה סוף מרחשוון תשפ"א.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התור והארץ