עץ שניטע קודם טו באב תשע"ג מה דין הפירות היום (אייר תשע"ו)

השאלה:

שלום וברכה לכבוד הרב שתלנו בגינה עצי פרי, השנה באוגוסט יהיה 3 שנים שזה קרה לפני טו באב שאז אמר לנו הגנן הרווחתם בגלל זה עוד שנה השאלה מתי אפשר לאכול מהפירות תודה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ד אייר תשע"ו 8:57

שלום

1. אני מבין שנטעתם את העץ בחודש אב תשע"ג לפני טו באב . ואם כן תשע"ג היתה שנה ראשונה לחשבון שנות ערלה, תשע"ד היתה שניה שניה, תשע"ה היתה שנה שלישית ומסתיימת בט"ו בשבט תשע"ו. ואם כן כל הפירות שחנטו לאחר ט"ו בשבט תשע"ו יצאו מכלל איסור ערלה.

2. ולעניין דינם של פירות אלו שחנטו לאחר טו בשבט תשע"ו. אם בזמן שתילת העץ היה השתיל חשוף שורש, הרי העץ בן ארבע וכל הפירות שגדלו בשנה זו הם פירות נטע רבעי ויש לחללם קודם אכילה.

ואם בזמן השתילה היה השתיל בגוש אדמה ויכול להיות שכבר עבר לו שנה במשתלה (אם היה נקוב ומונח ע"ג קרקע) אם כן הפירות השנה הינם כבר שייכים לשנה חמישית ויש להפריש מהם תרו"מ.

לכן הלכה למעשה אם ברור שעץ בן ארבע הפירות נטע רבעי ויש לחללם בברכה קודם אכילתם. אם לא ברור ולא ידוע יש לחשוש שמא כל הפירות נטע רבעי או שהם פירות טבל שצריך להפריש מהם תרו"מ, לכן יש להפריש תרו"מ בלא ברכה וגם לחלל את כל הפירות בלא ברכה  (כפי שמוזכר בנוסח ההפרשה "ואם הפירות רבעי הרי הם מחוללים כל מטבע...") קודם אכילתם.