ערלה

השאלה: לרבנים שלום רב, לפני שנה וחצי שתלתי בגינה בביתי שלושה עצי פרי שרכשתי במשתלה באזור קלקליה. העצים בני למעלה משלוש שנים,. שוחחתי עם בעל המשתלה והוא אמר לי שהעצים יושבים על גבי הקרקע. הגנן ששתל את העצים הסביר לי שהעצים יושבים בתוך בד יוטה כדי שהמים יוכלו להתנקז ולטענתו גם השורשים יכולים לצאת מהבד. הגנן ששתל אמר לי שרגע לפני השתילה הוא מוציא את העץ מהבד יוטה ושותל אותו עם האדמה בקרקע. כעת העצים שלי מוציאים פרי. האם אפשר לאכל ולהשתמש בפירות או שאני צריך להמתין שלוש שנות עורלה. מודה לכם מראש על התשובה.

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | ט"ז אייר תשע"ט 8:14

שלום וברכה !

כבר עניתי לשאלתך אתמול בשיחה טלפונית.

העובדה שהעצים בני שלוש אינה מעידה על כך שניתן להתחשב בגילם לענין חישוב שנות הערלה. האם הגוי שגידל את העצים בקיא בהלכות ערלה ? ייתכנו מצבים שונים שבעטים לא ניתן להתחשב בגיל העץ, כגון אם העצים עמדו על משטח של אספלט, בטון, יריעת פלסטיק וכד'. האם קיים פיקוח הלכתי על המשתלה של הגוי ?

לסיכום, השנה הראשונה לענין ערלה היא השנה שבה נשתלו העצים בגינתך. כיון שאמרת לי שהם נשתלו בחודש ניסן תשע"ח,  הפירות שיחנטו לאחר ט"ו בשבט תשפ"א יהיו נטע רבעי.

בברכת התורה והארץ

מוטי שומרון