ערלה במשתלה

השאלה:

שלום רב לפני 9 חודשים שתלנו עצי פרי בגינתנו, עצים די בוגרים, בערך בני 5 שנים, גודל 50 ליטר, אבוקדו, מנגו והדרים. העצים נקנו ממשתלת גידול ובשיחה עם האחראי במשתלה הובהרו לי הדברים הבאים: * העצים בני 5 שנים לפחות * הם נמצאים בתוך עציץ פלסטיק/ שק שחור עם האדמה שלהם * העצים היו מונחים על האדמה וכך הם נקנו * העצים הובלו יחד עם השק אדמה שלהם על עגלת נגרר פתוחה, משטח מתכת רציף. ( לכתחילה הבנתי שעדיף שהמשטח היה מנוקב אך זה לא יגרום להפסקת מניין ערלה ) * העצים נשתלו יחד עם האדמה שהגיעו איתה מהמשתלה ( יש באפשרותי לשלוח תמונות איך הגיעו העצים אליי) כמו”כ הבחור מהמשתלה אמר לי שהם מודעים לנושא מניין שנות הערלה על פי הדת ואמר שיש הרבה לקוחות מהציבור החרדי שקונים שם והתענינו בנושא והתשובה הייתה שלא נדרש להתחיל ספירה מחדש בגלל הדברים שכבתי למעלה. יש לי בבקשה מס' שאלות: 1. האם עליי להתחיל לספור שנות ערלה מיום ששתלתי את העצים? 2. העצים הגיעו עם פריחה ויש כבר פירות בשלים על העץ. מה עושים איתם בין אם הם ערלה ובין אם הם בתוך השנה הראשונה לנטיעה בביתי? אודה לתשובותיכם בנושא בברכה עמיחי

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | י"א שבט תשע"ט 14:07

שלום וברכה

כאשר מגדלים עץ בתוך שק גידול והוא מחובר לקרקע כנדרש על פי ההלכה, ניתן למנות את השנים במשתלה לענין חישוב שנות הערלה.

במקרה שלך אתה מסתמך על דבריו של המוכר שהוא בודאי בעל ענין שתקנה אצלו. אם אתה יכול לברר באופן ודאי, שבמשך כל תקופת הגידול של העצים במשתלה, וללא כל הפסקה, העצים היו מחוברים לקרקע כהלכה, אז זה בסדר. אך כיצד אתה יכול לסמוך ללא השגחה הלכתית ?

העובדה שקונים מסוימים סומכים עליו אינה מכשירה את העצים. מנין לנו שהם אכן  בקיאים בהלכות אלו ?

לכן כל עוד לא תברר באופן מוחלט את כשרות העצים , עליך לנהוג בהם כעצי ערלה.

בברכה

מוטי שומרון